Ingen plass for kristne

sysIrak-krigen ble en katastrofe for assyrerne. Et folk med en historie tilbake til oldtiden ble jaget fra sine hjemtrakter. Nå skjer det samme i Syria.

I den såkalte islamske stat (IS) tåles ikke mennesker med en annen tro. De krever at kristne assyrere må omvende seg til islam, betale en religiøs skatt eller bli drept. De siste dagene har IS bortført flere hundre kristne assyrere, inkludert kvinner og barn. IS taper på slagmarken og svarer ved å angripe sivile i deres hjem i fredelige landsbyer i det nordøstlige Syria.

Det er et heslig og skremmende mønster i hvordan IS opptrer overfor religiøse minoriteter, som de kristne. De ødelegger historiske klostre og kirker, brenner eldgamle og uerstattelige bøker og fjerner alle kors. Den grønne kirke i Tikrit bygget i år 700, var en av de eldste og vakreste. Den ble jevnet med jorden av IS i høst. Mar Behnam klosteret fra 400-tallet, med en berømt samling av antikke bøker, er ødelagt. Brutale vandaler vil utslette alt som finnes av assyrisk kultur, historie og identitet.

Det assyriske folk kan spore sin historie tilbake til Mesopotamia i oldtiden, 4000 år før Kristus. Frem til 600 tallet og de senere muslimske erobringene var Assyria i perioder en mektig stat, i grenseområdet mellom det som i dag er det nordøstlige Syria, det nordlige Irak og det sørlige Tyrkia. Assyrerne var blant de første folkegrupper som ble kristnet og Jesu eget språk, arameisk, er fortsatt i bruk i assyriske kirker. Assyrerne er en viktig del av Syrias og Iraks urfolk.

Det er om lag 3,3 millioner assyrere, men de spredd over en lang rekke land, jaget på flukt fra sine opprinnelige hjemtrakter av ulike herskere og erobrere. Men frem til i dag har de kristne samfunnene bestått, og de som har blitt igjen har ivertatt en viktig kulturell og historisk arv.

Det var 1,4 millioner assyrere i Irak i 1987, i dag er det bare 400 000 igjen. Det er 40 000 assyrere igjen i Syria, men mange av dem er på flukt. Kristne fordrives fra det som en gang var oldkirkens kjerneområde. Det som nå pågår er etnisk og religiøs rensing i sin mest avskyelige form.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s